jezikovcek2

E-JEZIKOVČEK

(e-jezikovni kotiček)

»Znanje je moč.« (F. Bacon)

HEJ, TI! JA, PRAV TI! Si se kdaj spraševal/-a, kako kakšno besedo ali besedno zvezo napisati, kako se česa naučiti in kako pravilno prevesti kakšno angleško frazo?

Ob pritrditvi na to vprašanje si na pravem mestu. Odgovor na svoja vprašanja in dileme mnogih boš prejel/-a v e-jezikovčku oziroma e-jezikovnem kotičku, ki je tukaj zato, da ljudi ozavešča o pravilni rabi slovenskega in angleškega jezika ter pomaga pri izbiri metod in tehnik učenja maternega ali tujega jezika pri otrocih različnih starosti. Prejel/-a boš koristne nasvete za preprečevanje jezikovnih napak in napotke za učinkovito in pravilno učenje (same/-ga sebe ali svojih otrok).

Ravnaj se po Sokratovi misli Obstaja samo eno dobro: znanje, in samo eno zlo: nevednost. Znanje je VREDNOTA.

NA VALENTINOVO

 

kakozapisatibesedovalentinovo

 

Bliža se dan, ko je v navadi, da na bolj poseben način izrazimo ljubezen tistim, ki jih imamo radi. Prihaja valentinovo oziroma dan svetega Valentina. Na ta dan ljubljene pogosto presenetimo s kakšno malenkostjo in sporočilcem. Radi se potrudimo  pri izbiri darila, ovojnice, papirja, barve in sloga pisave ... Zakaj se ne bi tudi pri pravilnem zapisu tega praznika?

 

V raznih občilih in vnaprej pripravljenih sporočilih se beseda valentinovo pojavlja z veliko začetnico. Pa je to pravilen zapis? Nikakor. Poglejmo, zakaj ne. Pravilo Slovenskega pravopisa iz leta 2001 pravi, da z malo začetnico pišemo imena praznikov ali posebnih datumov, razen tistih, ki so izpeljana iz priimkov (Prešernov dan ipd.). Iz tega torej sledi, da se valentinovo piše z malo začetnico. Z malo začetnico se prav tako pišejo prazniki, kot so pust, velika noč, prvi maj, božič, novo leto. 

 

 

Ko že govorimo o ljubezni, pa lahko omenimo tudi to, da nekateri slovenski jezik imenujejo jezik ljubezni. Zakaj? Odgovor je preprost. Slovenski jezik je popolnoma ohranil eno zelo redko slovnično kategorijo dvojino. Ravno zaradi tega se lahko pošalimo, da je slovenščina tudi romantična.

 

Imejmo se radi. Pa ne samo en dan v letu (na valentinovo), ampak skozi vse leto. Želim vam ljubezni polno leto in pa, seveda, prijetno valentinovo.